Hoe oud wordt een vos ?

hoe oud wordt een vos ? Hoe leeft een vos, Wat is een vos, Waar woont een vos, Hoe ziet een vos eruit, Hoe noemt de vader van een vos, Leeft een vos alleen, Is een vos gevaarlijk, Spreekbeurt vos

Hoeveel jaar kan een vos worden?

80% van de vossen sterft in het eerste levensjaar, vooral door jacht, verkeer en stroperij. In het wild worden vossen maximaal 12 jaar. De vos heeft aan beide kanten van de staart geurklieren.

Wie is de vijand van de vos?

De vos heeft geen natuurlijke vijanden. In het buitenland worden (meest jonge) vossen wel eens door wolven, lynxen of steenarenden gepakt. Vijand in Europa zijn ziekten (hondsdolheid, schurft en parasieten) en de mens. Vroeger was hondsdolheid (rabies) een probleem.

Hoe noem je een vrouwelijke vos?

Familie vos Een mannetjesvos noem je een rekel en een vrouwtjesvos een moer. Als de rekel een moertje heeft gevonden, gaan ze paren. Daarna duurt het ongeveer 53 dagen voordat de jongen geboren worden. Dit wordt de draagtijd genoemd.

Wie eet een vos op?

De vos jaagt vooral op kleine zoogdieren zoals konijnen, knaagdieren en bruine ratten, maar ook eend- en hoenderachtigen staan weleens op het menu. Wanneer het op zijn pad komt, smult de vos ook van verkeersslachtoffers, eieren en zelfs afval. Vooral jonge vossen eten ook insecten en (gevallen) vruchten.

Waarom schreeuwt een vos?

Tijdens de paartijd gaat het mannetje (rekel) op zoek naar een vrouwtje (moertje). Als je ’s avonds heel stil bent, kun je ze mogelijk horen keffen en schreeuwen. Dat is om hun territorium af te bakenen of om een partner te roepen. Vossen zien er in de ranstijd ook op hun mooist uit.

Kan een vos paren met een hond?

Wanneer dat ‘window of opportunity’ eraan komt, begint de rekel zijn moer te besnuffelen en haar vacht te verzorgen. Een hoge staart verraadt de opwinding die in de lucht hangt. Vossen doen het op z’n hondjes en blijven – eveneens zoals honden – tot een half uur aan elkaar gekoppeld na het paren.

Waar zijn vossen overdag?

De vos is een mooie verschijning met zijn kenmerkende rode pels en zijn dikke, lange pluimstaart. De vos heeft een scherp gehoor en een uitstekende reuk. Hij besluipt zijn prooi en kan zelfs op bomen klimmen. Soms rust hij overdag op de onderste takken van een boom.

Hoeveel kippen dood een vos?

Vos eet in één nacht bijna vijftig kippen dood: ?Zelfs de kleinkinderen zijn bang van de grote, boze vos? Een vos plukt stelselmatig de kippenrennen van bewoners van de Passtraat leeg. Op twee maanden tijd werden al minstens vijftig kippen opgepeuzeld.

Kan een vos een mens aanvallen?

Er is nauwelijks gevaar. De laatste jaren doken er in onze buurlanden (niet in België) slechts enkele gevallen op waarbij een stadsvos hapte naar een kind. De kans dat je kind gebeten wordt door je eigen hond of die van de buren is vele male groter. Maar wees toch beter op je hoede voor ’tamme’ vossen.

Vulpes vulpes 1 Martin Mecnarowski