hoe vind ik lijdend voorwerp ?
Contents
Hoe weet je wat het lijdend voorwerp is?
Zoek eerst de persoonsvorm, het onderwerp en het gezegde. Het lijdend voorwerp = wie / wat + onderwerp + gezegde. Als de zin een naamwoordelijk gezegde heeft, dan is er geen lijdend voorwerp. Een zin kan dus alleen een lijdend voorwerp hebben als het een werkwoordelijk gezegde heeft.
Hoe vind je het lv en mv?
Vuistregels
- Vind de persoonsvorm (en het gezegde)
- Vind het onderwerp: wie of wat + gezegde?
- Vind het lijdend voorwerp: wie of wat + gezegde + onderwerp?
- Vind het meewerkend voorwerp: (aan/voor) wie of wat + gezegde + onderwerp + lijdend voorwerp?
Wat is een lijdend voorwerp oefenen?
Zoek eerst het gezegde en het onderwerp. Zet wie of wat voor het gezegde en het onderwerp en maak er zo een vraag van. Als er een antwoord op je vraag is dan is dat het lijdend voorwerp.
Wat is het lijdend voorwerp Juf Melis?
Het lijdend voorwerp herkennen Er staat altijd maximaal één lijdend voorwerp in de zin. Het lijdend voorwerp (lv) kun je vinden door de volgende vraag te stellen: lijdend voorwerp: wie/wat + gezegde + onderwerp?
Wat is een lijdende vorm voorbeeld?
De term ‘lijdende vorm’ duidt een werkwoordelijk gezegde aan dat bestaat uit een vorm van het hulpwerkwoord worden of zijn in combinatie met een voltooid deelwoord, bijvoorbeeld De tekst wordt geschreven of De kaarten zijn geschud.
Wat is het verschil tussen Naamwoordelijk deel en lijdend voorwerp?
Als je een zin met een naamwoordelijk gezegde gaat ontleden, hoef je geen lijdend voorwerp te zoeken. Een zin met een naamwoordelijk gezegde heeft namelijk nooit een lijdend voorwerp. De jongen wordt een profvoetballer. Het naamwoordelijk deel is de eigenschap of de toestand van het onderwerp.
Kan er een mv zijn als er geen LV is?
Er staat altijd maar maximaal één meewerkend voorwerp (mv) in een zin. Het meewerkend voorwerp (mv) kun je vinden door de volgende vraag te stellen: mv: aan/voor wie + wwg + ow + (lv)? Let op: Het voorzetsel ‘aan’ of ‘voor’ kan bijna altijd worden weggelaten of toegevoegd bij het meewerkend voorwerp.

Lijdend Voorwerp – Grammatica – video