Wat is buikdialyse ?

wat is buikdialyse ? buikspoeling ’s nachts, Filmpje buikspoeling, Voor- en nadelen peritoneale dialyse, Buikdialyse ervaringen, Nierspoeling, Peritoneaal dialyse katheter, Peritoneaal dialyse protocol, Buikspoeling thuis

Hoe lang duurt een buikspoeling?

Dit duurt 8 tot 10 uur. Beide vormen kunt u zelf thuis uitvoeren. Omdat u de behandeling zelf uitvoert, leert u beter met uw ziekte om te gaan.

Waarom Buikdialyse?

Peritoneale dialyse (PD) is een behandeling bij nierfalen. Uw buikvlies filtert dan uw bloed als uw nieren dat niet meer kunnen. Daarom heet dit ook wel buikspoeling of buikdialyse. PD vindt thuis plaats.

Waarom buikspoeling?

Peritoneale dialyse, ook wel buikspoeling genoemd, is een dialysevorm die de patiënt zelfstandig uitvoert in de eigen omgeving. Dat kan overdag handmatig (CAPD) zijn of ’s nachts via een machine (APD). Peritoneale dialyse is bedoeld voor nierpatiënten die moeten dialyseren, omdat de nierfuncties niet meer goed werken.

Wat is dialyse en welke 2 vormen zijn er?

Er zijn twee manieren om te dialyseren. Bij peritoneaaldialyse (PD) filtert je buikvlies afvalstoffen uit je bloed; je krijgt daarvoor een katheter in je buik. Bij hemodialyse (HD) filtert een kunstnier in een machine je bloed; deze machine sluit je aan op een bloedvat.

Hoe voel je je na dialyse?

Het ondergaan van hemodialyse is vaak belastend voor het lichaam. Sommige patiënten ondergaan de behandeling zonder problemen en hebben geen klachten. Anderen voelen zich minder goed en hebben na de behandeling een zogenaamde dialysekater. De klachten daarbij zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en moeheid.

Hoe lang kun je aan de dialyse?

Van de nierpatiënten die starten met dialyse tussen hun 45e en 65e jaar, overlijdt de helft binnen vijf jaar. Dialyse kan namelijk maar beperkt de nierfunctie overnemen (PD: 5% tot 10%, HD: 10% tot 15%). Om te hoge ophoping van afvalstoffen tegen te gaan, zijn een dieet en medicatie noodzakelijk.

Is dialyse pijnlijk?

Pijn bij dialysepatiënten, anders dan pijn bij het aanprikken van de AV fistel, is een onderschat probleem. Uit de schaarse literatuur blijkt dat 50% van de dialysepatiënten pijn heeft. Meer dan de helft van de aangegeven pijn is matig tot ernstig en vaak chronisch van aard (bestaat langer dan 3 maanden).

data-jsarwt=”1″ data-usg=”AOvVaw3JWoVO1OMuxRWljfnaXZjZ” data-ved=”2ahUKEwitlqDEx576AhXq5nMBHUmvC5QQuAJ6BAgyEAU”>3:03Deze animatie laat zien wat peritoneale dialyse is. Peritoneale dialyse heet ook wel buikdialyse, omdat je buikvlies het bloed filtert.YouTube · Nierstichting Nederland · 10 jul. 2017